Autologe stamceltransplantatie

Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een autologe stamceltransplantatie (autoSCT, Grieks: auto-, zelf) is een stamceltransplantatie waarbij bij de patiënt stamcellen verzameld en vervolgens na intensieve chemotherapie weer aan de patiënt teruggegeven. Bij de autologe stamceltransplantatie is de patiënt zowel de donor als ontvanger van de stamcellen; hierbij wordt geen gebruik gemaakt van een donor, zoals dat bij de allogene stamceltransplantatie het geval is.

Voorheen werden de stamcellen direct uit het beenmerg gehaald, daarom sprak men van een beenmergtransplantatie: dit gebeurt sinds 2008 alleen nog bij uitzondering en sindsdien worden de stamcellen via het bloed verzameld.

Een autologe stamceltransplantatie wordt meestal toegepast om een vorm van kanker te bestrijden middels een hoge dosis chemotherapie (cytostatica). Omdat deze chemotherapie ook het beenmerg beschadigt of doodt, worden onbeschadigde stamcellen van de patiënt teruggegeven na de behandeling. De autologe stamceltransplantatie moet daarmee alleen worden gezien als een mogelijkheid om een zeer hoge dosis chemotherapie toe te dienen en de nevenschade van deze chemotherapie te herstellen. Vaak vindt de transplantatie in een academisch ziekenhuis plaats en de nazorg in een topklinisch ziekenhuis.

De autoSCT wordt ook toegepast bij enkele gevallen van relapsing remitting multiple sclerose (RRMS).

Herstel van de gehele procedure duurt gemiddeld een half jaar.


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy